2011: tegenstanders van het regime van Assad gingen in Daraa de straat op. Toen leek het er niet op dat tien jaar later Assad nog steeds aan de macht zou zijn.Beeld AFP

‘Tientallen handlangers Syrisch regime verblijven in Nederland’

De Kamer wil opheldering van staatssecretaris Broekers-Knol over een ‘ernstig vermoeden’ van oorlogsmisdaden door Syriërs in Nederland.

De Tweede Kamer is verbaasd over de aanwezigheid van zeker drie aanhangers van het regime van president Assad onder Syrische vluchtelingen. Afgelopen zomer meldde staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (asiel) nog aan de Kamer dat de dossiers van 12.570 vluchtelingen zijn onderzocht op ernstig vermoeden van internationale misdrijven. Dit vermoeden werd bij één persoon vastgesteld.

‘Boosmakend’, vindt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. “Al jaren vraag ik meer capaciteit voor Team Internationale Misdrijven en nu dit.” Het kabinet toont te weinig daadkracht, vindt de PvdA. De VVD wil dinsdag met het kabinet in debat over de kwestie.

Drie Syriërs die wonen in Drenthe, Noord-Holland en Gelderland maakten onderdeel uit van het veiligheidsapparaat van het regime van dictator Assad in Syrië, blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. Zij waren onderdeel van een arrestatieteam van het regime, vochten voor een regeringsmilitie of traden op tegen burgers bij een checkpoint.

Verblijfsvergunning weigeren

Deskundigen zeggen tegen de krant dat in Nederland ‘tientallen’ aanhangers wonen van Assads regime. Die hebben in Syrië demonstranten in elkaar geslagen, burgers gemarteld of vermoord. Ze maken andere Syrische vluchtelingen het leven zuur, onder meer door te dreigen hun naasten in Syrië iets aan te doen. De krant sprak met meerdere slachtoffers.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) beoordeelt asielaanvragen. Een afdeling daarvan, ‘1F’, onderzoekt of vluchtelingen zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdrijven, want als dat het geval is kan een verblijfsvergunning worden geweigerd. Daarnaast zoekt het Team Internationale Misdrijven van het Openbaar Ministerie naar oorlogsmisdadigers. In de praktijk leveren deze onderzoeken weinig op. De IND heeft moeite met de afhandeling van asielaanvragen in een adequaat tempo en het zoeken van ‘ernstig vermoeden van oorlogsmisdaden’ is nog lastiger. Een deskundige zegt in NRC Handelsblad dat er heel veel informatie bij de Syrische gemeenschap aanwezig is, maar dat er geen gebruik van wordt gemaakt.

Broekers-Knol schreef 30 juni aan de Kamer dat de ‘herbeoordeling een nuttig onderdeel is van het 1F-beleid’. De dossiers van 12.570 Syrische mannen zijn opnieuw bekeken en dat leverde in één geval een ernstig vermoeden van een misdrijf op. Zij voegt eraan toe dat ‘Nederland geen vluchthaven wil zijn voor oorlogsmisdadigers en dat Nederland de straffeloosheid van deze groep tegengaat’.

Bron: Touw

Tientallen handlangers Syrisch regime verblijven in Nederland

عن غرفة الأخبار

تعمل أسرة تحرير شبكة تايم نيوز أوروبا بالعربي بفريق عمل يسعى جاهداً على مدار 24 ساعة طوال الأسبوع لنشر أخبار عربية وعالمية، ترصد أخبار الوطن العربية لعرب المهجر وتضعهم في بؤرة اهتماماتها الأولى

شاهد أيضاً

تَايِمْ نِيُوزْ أُورُوبَّا بِالْعَرَبِيِّ يُبَارِكُ اَلْفَارِسُ اَلنَّبِيلُ اَلْوِشَاحُ اَلْمَلَكِيُّ

تايم نيوز أوروبا بالعربي|الفريق تَقَدُّمُ فَرِيقِ تَايِمْ نِيُوزْ أُورُوبَّا بِالْعَرَبِيِّ بِأَرَقِ اَلتَّبْرِيكَاتِ إِلَى اَلْكَاتِبِ اَلصَّحَفِيِّ …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *